Homeopátia

A XX. század utolsó évtizedeitől kezdve mind szélesebb körben terjednek a hagyományostól eltérő ún. alternatív gyógymódok, melyek kedvező eredményei ismertek, ezért létjogosultságukat korábbi ellenzőik is egyre kevésbé vitatják.
Ugyancsak vitathatatlan az a tény is, hogy az ún, hagyományos vagy allopátiás elvek alapján működő terápia során alkalmazott gyógyszerek a célszerveken túl, az állati szervezet más szerveire is hatással vannak s ez a hatás az esetek jelentős részében a szervezet egészének működése szempontjából, káros lehet. Így az alapbetegség tüneteinek megszüntetésével párhuzamosan nem egyszer - a használt gyógyszerek (antibiotikumok, hormonhatású készítmények, sokszor indokolatlanul alkalmazott lázcsillapítók és különféle vakcinák) mellékhatásainak következményeként számos új betegség kialakulásának feltételeit teremtjük meg betegeinkben.
Ezek a - ma még sokan úgy gondolják elkerülhetetlen - gyógyszer-mellékhatások egyaránt csökkentik a haszonállatok árutermelő és szaporodásbiológiai képességeit, a versenyzésre használt egyedek teljesítőképességét és megrövidíthetik a - sok ember számára egyetlen vigaszt jelentő - társállatok (kutyák, cicák) életét. Élelmiszertermelő gazdasági haszonállataink szervezetében felhalmozódva pedig ezek a gyógyszerek és bomlástermékeik megmérgezhetik magát az embert is!
A gyógyításnak e nem kívánatos velejáróit tudjuk elkerülni az alternatív gyógymódok alkalmazásával, melyek egyike a homeopátia.

Mi a homeopátia?

A homeopátia egy különleges diagnosztikus és terápiás módszer, melyhez meghatározott elvek alapján kiválasztott, speciális eljárással előállított gyógyszereket használ a homeopata állatorvos.
A módszer - mely a klasszikus orvostudomány egyik ága - nem új keletű, hiszen már Hippokratész több mint 60 homeopátiás szert ismert és ezeket eredményesen használta gyógyító tevékenysége során.
A mai, újkori homeopátia alapjait Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész rakta le, amikor Hippokratész után több mint kétezer évvel, az ő nyomdokain haladva, mintegy 200 új homeopátiás szer felfedezése, előállítása és eredményes kipróbálása során megfogalmazta a homeopátiás gyógyítás alapszabályát a simile elvet. Ezt röviden úgy hangzik, hogy "hasonlót a hasonlóval orvosoljuk". (Similia similibus currentur).
A simile vagy hasonlósági elv lényege az, hogy ha az orvos, állatorvos a betegénél ahhoz hasonló tüneteket tapasztal, mintha egy szert túladagoltak volna nála, akkor ennek a bizonyos szernek speciálisan elkészített igen kicsiny (homeopátiás) mennyiségével ezek a tünetek megszüntethetők, vagyis a beteg meggyógyítható, függetlenül attól, hogy a tüneteket mi idézte elő.
A homeopátia ennek ellenére nem tüneti terápia, tehát nem a betegség tüneteinek elnyomására, azok megszüntetésére törekszik elsősorban, hanem a kóros tüneteket előidéző belső (idegi, lelki, anyagforgalmi stb.) és külső okok felszámolása az elsődleges célja. Nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítja, s ha ez sikerül a betegség tünetei "önmaguktól" elmúlnak. Természetesen egy ilyen jellegű gyógyítási eljárás során az állatorvos nem nélkülözheti a beteg állat gazdájának, gondozójának alapos, minden részletre kiterjedő beszámolóját sem.